От днес спира програмата с 40 лв. за нощувка и храна

...
От днес спира програмата с 40 лв. за нощувка и храна
Коментари Харесай

Преместиха първите украински бежанци в буферните центрове в „Сарафово” и Елхово

От днес спира програмата с 40 лева за нощувка и храна на всеки украинец, избягал от войната. Край и на опитите бежанците да бъдат преместени към бази навътре в страната.

След два следващи дни на полупразни рейсове и влакове, страната смени тактиката. Сега всички, които не могат да останат на лични разходи в хотелите по Черноморието, ще бъдат настанени в бази, палатки и фургони в „ Сарафово ” и Елхово.

Изявлението на вицепремиера Калина Константинова, с което беше разгласен завършек на местенето на бежанци, провокира вълна от полярни мнения. Позицията на кабинета обаче остава твърда.

„ Държавата към този момент не може да поддържа такова първокласно престояване ”, съобщи министър председателят Кирил Петков.

А политиката към бежанците докара до нови рецензии от „ Дондуков ” 2 към „ Дондуков ” 1.

„ Беше ясно, че системата, която те измислиха с хотелите, рано или късно, ще сътвори проблеми ”, разяснява вицепремиерът Илияна Йотова.

До вечерта в буферния център в бургаския квартал „ Сарафово ” са пристигнали към 100 украински бежанци. Те са настанени в хотелската част, която е с потенциал от 120 кревати. След изчерпването им всички новопристигнали ще бъдат настанени в съвременни палатки с климатици. Очаква се идващите дни палатковият лагер да бъде приключен. Очакваният потенциал е до 1000 кревати.

В последния ден от програмата събирането на багаж и изнасянето от стаите стартира от рано.

„ Там има ли условия някакви, или просто ще стоим и ще чакаме? Нищо не знам ”, показа бежанката Ирина преди да се качи на рейса.

„ Какво ще върша във боен лагер? Там ли ще пребивавам? Не знам, несъмнено ще звъня на някаква гореща линия. Не искам да пребивавам в палатков лагер ”, сподели украинецът Володимир.

С напредването на времето хората и багажът им продължиха да се натрупат хотелите в „ Слънчев бряг ”.

„ Само от нашите хотели би трябвало да бъдат извозени към 2400 души. Ясно е, че няма по какъв начин центровете да поемат тази вълна едновременно. Честно казано това основава много прочувствени проблеми ”, изясни Веселин Данев, притежател на хотел.

Заради сходни въпроси много украинци избраха оттук насетне да се оправят сами. 

„ Ние си наехме апартамент, тъй като в средата на май ни споделиха, че можем и да не попаднем в програмата, тъй като децата ни към този момент са огромни ”, описа Татяна.

От регионалната администрация в Бургас опазиха смяната в проекта за настаняване след два дни на съвсем несполучливи опити за пренасяне към Рибарица и Паничище.

„ Отивайки пред част от хотелите, се открива, че рейсовете стоят с часове. Съответните жители ги няма. От Агенцията по бежанците стартират да ги търси по басейни, плажове. Хората споделят, че не желаят през днешния ден да се местят ”, разяснява Пламен Янев, зам.-обл. шеф.

В буферния център в Сарафово на място през днешния ден пристигнаха от Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации, с цел да ревизират изискванията. 

„ Условията тук са подобаващи за къс престой, до момента в който хората бъдат пренасочени на други места ”, сподели Борис Чеширков от ВКБООН.

„ Ако още веднъж откажат, не престават да си стоят в буферния център ”, разясни Пламен Янев.

Преместването продължава и на следващия ден.

Междувременно 500 украинци от хотелите във Варненско бяха натоварени във трен към Кливен и оттова - към разпределителния център в Елхово. Там дойдоха към 130 души. Част от тях отхвърлят да слязат от рейсовете, шокирани от изискванията в базата.

„ Бяхме в Обзор. Хотелът беше превъзходен. Посрещнаха ни прелестно, благодарим доста ”, споделя една от украинките.

„ Тук ни доведоха като заложници. Избягахме от войната, с цел да търсим човешки условия. Не ни дадоха никаква информация къде отиваме. Мястото наподобява като затвор. Тоалетната е обща. Как може на слънце да се живее в този фургон? ”, описа Света.

Жената не пожела да остане там и си потегли. За тези, които се съгласят да останат, има 306 фургона.

„ Те са с по 4 кревати на вишки - 2 по 2. Санитарните възли са настрана ”, разясни контрольор Димитър Димитров от центъра.

Фургоните няма климатици, за които в този момент тече социална поръчка. Осигурена е вода и храна. Хората ще могат свободно да го напущат и излизат в града.

„ Държавата е направила всичко належащо. Това са опциите към сегашния миг. Който се отхвърля от тази помощ, попълня декларация за отвод и ние повече нямаме ангажимент към него ”, съобщи Васил Александров, регионален шеф на Ямбол.

Първата настанила се в центъра в Елхово беше Юлия. Тя дойде в нейните две деца.

„ Искам да се върна вкъщи. Надяваме се, че ще останем тук единствено няколко дни, след което ще ни настанят при по-нормални условия ”, сподели тя.

Снимка: Народоосвободителна въстаническа армия

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР